Barszcz chrzanowy
Nie jest to może żur wielkanocny, ale zupa alternatywna na te święta, podobna w smaku i aromacie. Bo przecież nie zrobimy na wielkanocne śniadanie barszczu czerwonego ;)
Składniki
3 białe
parzone kiełbasy
500 g
wędzonego boczku
3 cebule
1/2 litra
żuru (zakwasu) w butelce
150 g
chrzanu
3 ząbki
czosnku
sól
pieprz
3-4 łyżki
śmietany 18%
4 jaja
ugotowane na twardo
3-4 liście
laurowe
ok. 20-30 ml
oleju rzepakowego
250 g
ziemniaków
6 g suszonego majeranku
Pokrojony w
kostkę boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, majeranek wrzucić do
garnka z ok 2 litrami wody. Gotować.
Białą
kiełbasę naciąć z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekać, 1
cebulę pokroić w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalać oleju wyłożyć
je pokrojoną cebulą wymieszaną z majerankiem. Na cebulę położyć białą kiełbasę
i czosnek, całość polać delikatnie olejem. Naczynie z kiełbasą włożyć do
nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-20 minut.
Z wywaru
wyjąć ugotowany boczek, do garnka wrzucić umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na
patelni usmażyć drobno pokrojone 2 cebule dodać majeranek, następnie boczek,
smażyć. Przełożyć do wywaru. Zakwas na
żur wymieszać i dolać do garnka. Gotować od czasu do czasu mieszając.
Z 4 jaj
ugotowanych na twardo wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Do żółtek dodać kilka
łyżek wywaru, rozgnieść. Do roztartych żółtek dodać 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 18% wymieszać. Żółtka ze śmietaną zahartować i dodać do barszczu. Wymieszać
i dodać drobno pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan doprawić do smaku
solą i pieprzem, zagotować. Na dno talerza wyłożyć kiełbasę, zalać barszczem i
udekorować majerankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz