Barszcz chrzanowy



Nie jest to może żur wielkanocny, ale zupa alternatywna na te święta, podobna w smaku i aromacie. Bo przecież nie zrobimy na wielkanocne śniadanie barszczu czerwonego ;)



Składniki

3 białe parzone kiełbasy
500 g wędzonego boczku
3 cebule
1/2 litra żuru (zakwasu) w butelce
150 g chrzanu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3-4 łyżki śmietany 18% 
4 jaja ugotowane na twardo
3-4 liście laurowe
ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
250 g ziemniaków
6 g suszonego majeranku

Pokrojony w kostkę boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, majeranek wrzucić do garnka z ok 2 litrami wody. Gotować.
Białą kiełbasę naciąć z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno posiekać, 1 cebulę pokroić w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalać oleju wyłożyć je pokrojoną cebulą wymieszaną z majerankiem. Na cebulę położyć białą kiełbasę i czosnek, całość polać delikatnie olejem. Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 15-20 minut.
Z wywaru wyjąć ugotowany boczek, do garnka wrzucić umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni usmażyć drobno pokrojone 2 cebule dodać majeranek, następnie boczek, smażyć. Przełożyć do wywaru. Zakwas na żur wymieszać i dolać do garnka. Gotować od czasu do czasu mieszając.

Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Do żółtek dodać kilka łyżek wywaru, rozgnieść. Do roztartych żółtek dodać 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% wymieszać. Żółtka ze śmietaną zahartować i dodać do barszczu. Wymieszać i dodać drobno pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Na dno talerza wyłożyć kiełbasę, zalać barszczem i udekorować majerankiem. 












Komentarze

Popularne posty