Zielona surówka z sałaty lodowej
Szybka surówka na wiosenny obiad, w niektórych kręgach zwana "szaszorem" co z rosyjskiego oznacza zamieszanie. I o to zamieszanie kilku składników tutaj chodzi, wystarczy trochę sałaty, ogórek, pomidor, cebulka, trochę przypraw, oliwa, raz-dwa i surówka gotowa. Dla wymagających możne być jeszcze świeża papryka, szczypior itp.
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 ogórek
1 pomidor
1 cebula
½ szklanki mieszanki oliwy i oleju
1 sos sałatkowy
pieprz
sól
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki pokroić w kostkę. Ogórka dobrze umyć i pokroić ze skórka w grubsza kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Sałatę porwać palcami do dużej miski, dodać pozostałe warzywa. Wymieszać z olejem i sosem sałatkowym. Ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz