Bajgle


Bajgiel – żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Często bywa mylony z obwarzankiem. Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane kobietom po urodzeniu dziecka. Inne, częste wyjaśnienie pochodzenia bajgla głosi, że przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 roku.*


Składniki:

3 szklanki mąki,
2 dkg świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
3 łyżki oleju,
1 jajko,
1 1/2 łyżki soli,
mak lub gruba sól do posypania


Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier, jajko, olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałków i utoczyć wałki o średnicy 1,5 cm. Uformować obwarzanki. Gotować je w osłodzonym wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Piec w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 5 minut.
















* https://pl.wikipedia.org/wiki/Bajgiel

Komentarze

Popularne posty