Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną


Serniko-jagielnik właściwie, łączy w sobie kwaskowatość twarogu i mdły smak jagłów. Wcale, ale to wcale nie czuć, że jest to sernik z kaszą. Warto czasami poeksperymentować, bo ciekawe potrawy i smaki wychodzą.



Składniki:

Spód
100 g herbatników maślanych
50 g masła

Masa serowa:
500 g twarogu zmielonego
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
4 jajka
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
szczypta soli

Polewa:
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią


Rozkruszyć w rozdrabniaczu herbatniki i połączyć z miękkim masłem, wylepić dno tortownicy ∅ 19 cm, dobrze ugniatając i wstawić do lodówki. Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem. Mleko zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min. Powinna być bardzo miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do kaszy i połączyć. Kiedy kasza przestygnie dodać żółtka z jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera. Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180oC, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec przez godzinę w kąpieli wodnej. W czasie kiedy sernik się piecze przygotować polewę łącząc śmietanę z cukrem waniliowym. Po upływie godziny wysunąć blachę z piekarnika i rozsmarować polewę. Zapiekać jeszcze przez 10 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.






Komentarze

Popularne posty