Młoda kapusta zapiekana z mozzarellą



Maj to czas młodej kapusty. Zazwyczaj robimy kapuśniaczek lub bigosik z młodej kapusty. Jednak nie bylibyśmy sobą jakbyśmy nie wymyśli czegoś nowego. Tego jeszcze nie jedliśmy, to był nasz pierwszy raz. Zapiekana kapusta w serowym sosie okazała się bardzo pysznym daniem. Do tego dużo koperku i rodzina zadowolona. 


Składniki:


1 młoda kapusta
4 cebule
2 ząbki czosnku
30 dag sera mozzarelli 
400 g jogurtu greckiego
2 łyżki siekanego młodego koperku
sól 
pieprz
1 łyżka masła do podsmażenia


Kapustę przeciąć na 4 i włożyć do garnka na wrzącą lekko posoloną wodę, gotować ok. 6 minut, aby kapusta była miękka. Wyjąć, odsączyć na durszlaku.
Cebulę pokroić na plastry, oprószyć solą i na maśle smażyć na lekko brązowy kolor. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Do jogurtu naturalnego dodać tarty ser, siekany koper, posiekane ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Zmiksować.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć cebulę, na nią położyć kapustę. Całość polać sosem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.












Komentarze

Popularne posty