Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami


Masło orzechowe staje się w Polsce coraz bardziej popularne nie tylko w stylu amerykańskim wprost na kanapkę, ale jako składnik wielu potraw. My pokusiliśmy się dodać go do kruchych ciasteczek, które dzięki niemu nabrały orzechowego aromatu.
 
Składniki:


100 g masła
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
150 g mąki owsianej
30 g mielonych migdałów
garść płatków migdałowych
3 łyżki masła orzechowego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej


Masło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę owsianą wymieszaną z sodą i mielonymi migdałami. Połączyć. Dodać płatki migdałowe i wymieszać. Tak przygotowaną masę owinąć folią spożywczą i schłodzić minimum 4 godziny w lodówce. Po tym czasie wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Można posypać czekoladą. Piec 15-20 minut, aż ciasteczka będą rumiane. Poczekać aż ostygną i lekko stwardnieją. Dopiero wtedy zdjąć z blachy.












Komentarze

Popularne posty