Rolada szpinakowa z nadzieniem i granatem
Rolada jaka jest każdy widzi, a jak się patrzy na nią to jest piękna, prawda? Musicie przyznać, że takie połączenie ciasta szpinakowego, masy śmietanowej i granatu jest cudowne, orzeźwiające i niezwykle dekoracyjne. A wykonanie nie jest wcale trudne, spróbujcie sami.
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
20 dag szpinaku
1/4 szklanki oleju
Sól do smaku
Składniki nadzienie:
250 g serka mascarpone
350 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany
Pestki z 1 granatu
Szpinak obrać z ogonków, zmiksować.
Jajka posolić do smaku, ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, olej
i zmiksowany szpinak, delikatnie i dokładnie wymieszać. Formę ( 30 cm na 36 cm
) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsmarować na równy płat,
wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Po
upieczeniu delikatnie zdjąć papier z ciasta, zwinąć za pomocą ściereczki w
roladę jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
Pestki granatu wyłuskać. Śmietanę
ubić na sztywno, potem porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem,
ubijać. Następnie dodać serek mascarpone, całość wymieszać.
Roladę delikatnie rozwinąć,
posmarować białą masą (część kremu zostawić do dekoracji), posypać na krem
pestki granatu, zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia, chwilę schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz