Sernik bez spodu

Serniczek błyskawiczny, pieczony, cudowny. Naprawdę lekki, puszysty, taki sernikowy. Znika z talerzyków błyskawicznie, a to najlepsza rekomendacja. Pracy dosłownie na 10 minut, a w boczki nie idzie, bo to serniczek, najzdrowsze ciasto ;) bo jak już jeść to serniczek właśnie.



Składniki:

1 kg sera z wiaderka 
4 średnie jajka
kostka masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
cukier waniliowy

Masło rozpuścić i wystudzić. Ubić jaja z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. Dodać pozostałem składniki i zimne mało. Wymieszać mikserem, wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na pół godziny, kolejne pół godziny obniżyć temperaturę do 150 stopni. Wyłączyć piekarnik, ale jeszcze trzymać 20 minut w uchylonym piekarniku. 





Komentarze

Popularne posty