Zupa z cukinii z makaronem
Mimo że cukinia i pomidory kojarzą się raczej z jesiennymi warzywami, to nam wyszła zupka wiosenna, bo teraz każde warzywo można dostać praktycznie przez cały rok. Zupka treściwa, pełna warzyw i kolorów. Od samego patrzenia człowiek robi się głodny. Więc zapraszamy.
Składniki:
1 cukinia
2 l bulionu
2 marchewki
kawałek selera
1 pomidor
2 małe cebulki
1 por
1 ząbek czosnku
½ szklanki drobnego makaronu
2 łyżki oleju
¼ szklanki śmietanki 30%
natka pietruszki
Marchewkę, pomidory, cebulkę i seler pokroić w kostkę, por i cukinię w ćwierćtalarki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulkę i por. Kiedy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, następnie dodać pokrojoną cukinię, seler i marchewkę, dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Do warzyw dolać bulion i gotować aż będą miękkie , następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidory, chwilę razem gotować. Dodać makaron. Zupę zabielić śmietanką. Na talerzach udekorować natką pietruszki.
A w lodówce cukinia i tak się zastanawiałam co z nią zrobić. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń