Kruche precelki z makiem
Kruche, słone precelki to może być doskonały dodatek do piwa. Ponieważ my jesteśmy w większości niepełnoletni dla nas to dobra przekąska do pochrupania przy ulubionym serialu czy spotkaniu ze znajomymi. Nasza wersja jest posypana makiem, ale równie dobrze może to być sezam, czarnuszka czy gruba sól. Dodatki możecie komponować według własnego uznania, lub według zawartości szafki.
Składniki:
2 czubate szklanka mąki
200 g masła
2 jajko
4 łyżki śmietany
łyżka soli
mak
Utrzeć masło z mąką wymieszaną z solą, następnie dodać śmietanę oraz żółtko i zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki. Kawałki ciasta rolować w dłoniach tworząc cienkie rurki, a następnie zwijać z nich precelki. Smarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Układać na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 10-12 minut. Powinny się lekko zarumienić.
Komentarze
Prześlij komentarz