Muffiny bananowe z migdałami


Muffinki uwielbiamy o każdym smaku, o szerokim wachlarzu dodatków. Dzisiaj polecamy bananowo-czekoladowo-migdałowe. Pachną megaczekoladowo, przy otwarciu piekarnika aż ślinka cieknie. Lubimy takie ciasteczka do kawki i herbatki. Roboty niewiele, a przyjemności co nie miara.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
2/3 szklanki cukru
40 ml oleju
1 szklanka mleka
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
120 g posiekanych migdałów


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i migdały. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.






Komentarze

Popularne posty