Zapiekanka z zielonymi szparagami
Czasem można sobie pozwolić na odrobinę luksusu jakim są szpragi, zwłaszcza w sezonie kiedy ich cena nie jest zbyt wysoka, lub gdy trafimy na mega promocję. My dziś je serwujemy w zapiekance z ziemniaczkami, cebulką i sosem śmietanowym. Doskonały obiad dla tych co za mięsem nie przepadają.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
4 duże ziemniaki
2 jajka
mała kwaśna śmietana 12%
100 g parmezanu
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Podgotować je w osolonej wodzie. Mają być pół twarde. Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju. Szparagi umyć i odkroić twarde końcówki. Ser zetrzeć na tarce. Przygotować masę do zalania. W misce wymieszać jajka, śmietanę i 3/4 sera. Posolić i dodać pieprzu. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Układać na dno ziemniaki a na to wyłożyć cebulkę. Zalać całość sosem. Na górze układać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec 25 minut. Posypać zapiekankę resztą sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Można podać z sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz