Małe, słodkie z zewnątrz i kwaskowate w środku. Idealne do kawy czy herbaty to nasze kruche ciasteczka z rabarbarem. Tylko ich wykonanie wymaga trochę cierpliwości bo ciasto niestety się trochę kruszy i musieliśmy dodać trochę śmietany bo cierpliwość nie jest naszą mocną stroną.
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
100 g cukru
szczypta soli
Nadzienie:
rabarbar
100 g wiórków kokosowych
1 jajko (użyłam dodatkowo 2 białka)
50 g cukru
Ponadto:
1 jajko
cukier do posypania
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i odstawić na
chwilkę aby odpoczęło. Rabarbar pozbawić wierzchnich włókien. Wiórki kokosowe wymieszać
z jajkiem, białkami i cukrem na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać paski o
szerokości około 15 cm i na długość rabarbaru. Smarować masą kokosową i układać
rabarbar. Zawijać ruloniki i kroić na 5 cm rurki. Smarować po wierzchu jajkiem
i posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz