Zrolowana pizza



Mało kto nie lubi pizzy, my bardzo lubimy zwłaszcza domową. Pizza jest jednak nie zawsze wygodna w jedzeniu, dlatego trochę ją unowocześniliśmy i proponujemy w postaci rolsów. Smak pozostaje ten sam, bo możecie dodatki komponować sami, jednak wygodnej ją jeść. Można ją serwować samodzielnie lub z dodatkiem domowego czystego barszczu jak u nas. 


Składniki:


Ciasto:
210 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
450 g mąki
1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie:
5 szt suszonych pomidorów w oleju
100 g sera żółtego
6 szt pieczarek
150 g szynki lub salami
2 łyżki oliwek zielonych
100 g przecieru pomidorowego
100 g śmietany
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano, suszone
1/2 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku


W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i odstawić na chwilę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić na 1 godz do podwojenia objętości.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć na suchej patelni do odparowania wody. Suszone pomidory, szynkę i oliwki pokroić w bardzo drobną kostkę. Przełożyć do miski razem z pieczarkami. Dodać przyprawy, koncentrat i śmietanę. Całość wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50. Prostokąt posmarować nadzieniem i posypać startym żółtym serem. Ciasto zwinąć od długiego boku w rulon i za pomocą ostrego noża pokroić na 16 równych kawałków. Rollsy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać z góry pozostałym startym żółtym serem i piec przez ok 20 min.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty