Bułeczki mleczne



Czas izolacji w wielu ludziach wyzwolił chęć wyrobu własnego pieczywa. Tak było i u nas. Wiadomo te domowe i pachną i smakują dużo lepiej. Bułeczki mleczne doskonale sprawdzają się na kolację czy śniadanie z dżemem i kubkiem mleka. Ich plusem jest również to że przez kilka dni są mięciutkie i szybko nie czerstwieją. 



Składniki: 


Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
50 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
2 żółtka
80 g masła, roztopionego
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli

Do miseczki pokruszyć świeże drożdże, dodać 2 łyżki cukru i mąki oraz 50 ml letniego mleka, wymieszać i odstawiać na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypać przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, żółtka, cukier, sól, a także pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn, całość zagnieść. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykryć je ściereczką i odstawić na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko naciąć (ukośnie) ostrym nożem trzykrotnie. Wierzch bułeczek posmarować śmietanką 30%. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 25 minut, na złoty kolor.













Komentarze

Popularne posty