Polędwiczki z mintaja w pomidorach
Dania z rybą nie zawsze muszą się kończyć na panierowaniu ryby i jej usmażeniu, ewentualnie upieczeniu z masełkiem. Ryba to wdzięczny składnik i można z nią eksperymentować na wiele sposobów. Nasza propozycja to pieczona ryba w pomidorach z dodatkiem niezwykłym do ryby bo z białą fasolą. Smaki ze sobą współgrają, i tworzą doskonałe sycące danie.
Składniki:
3 mrożone lub świeże polędwiczki z mintaja
400 g pomidorów w puszce
100 g białej fasoli z puszki
2 duże ząbki czosnku
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka curry
2 średniej wielkości cebule
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka masła
świeża natka pietruszki
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię. Dodać masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu. Do podsmażonej z czosnkiem cebuli dodać curry, sól, skórkę z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory z puszki oraz białą fasolę. Dusić 5 minut.
Po 5- minutach przełożyć podsmażone pomidory z fasolką do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki polędwiczki z mintaja.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu danie posypać świeżo krojoną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz