Ciasteczka z masą kajmakową
Ciasteczka z reszteczek. Po jednym cieście zostało na dnie puszki masy kajmakowej, po deserze kilka kostek gorzkiej czekolady. Trochę mąki, cukru i masło się zawsze znajdzie. Wymieszaliśmy, upiekliśmy i ciastka wyszły tak pyszne, że zaczęliśmy szukać więcej resztek, tak szybko zniknęły.
Składniki:
100 g masy kajmakowej
100 g masła
150 g mąki pszennej
50 g cukru
40 g posiekanej gorzkiej czekolady
Mikserem połączyć ze sobą miękkie masło, masę kajmakową i cukier. Gdy już zmieszają się na w miarę gładką masę, dodać powoli mąkę dalej miksując. Posiekaną czekoladę wsypać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Z masy formować nieduże kule i układać na blasze w odstępach, delikatnie spłaszczając każdą kulę. Piec około 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz