Maślano-owsiane ciasteczka z białą czekoladą

Te ciasteczka nie wyglądają zbyt pięknie, ale smakują wybornie. Po spróbowaniu jednego ręka sama wyciąga się po więcej. doskonałe do popołudniowej herbatki czy kawki, a ilość cukru można oczywiście zmniejszyć według uznania. 

 

Składniki:

115 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru kryształu
110 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120 g płatków owsianych
175 g białej czekolady
1 szklanka orzechów nerkowca  


Masło utrzeć z cukrem białym, brązowym i waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy i wymieszać. Dodać płatki, posiekaną czekoladę i posiekane orzechy i dobrze wymieszać. Formować z ciasta małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 175 stopni C. studzić najlepiej na kratce wtedy zachowają swoja chrupkość. 













Komentarze

Popularne posty