Tort czekoladowy na opak




Tegoroczny tort czekoladowy na opak będzie godnym następcą tortu czekoladowego i tortu szachownicy. Wygląda super, a jak się go rozkroi to czeka nas kolejna niespodzianka w postaci innego przekładania. No i oczywiście super smak. 



Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
tłuszcz do formy

Krem i dekoracja:
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka mleka
kostka masła
tabliczka mlecznej czekolady
łyżka spirytusu lub kieliszek wiśniówki
słoik konfitury wiśniowej
opakowanie rurek waflowych
czekolada ciemna i biała

Jajka rozbić, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Obie mąki i proszek przesiać, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą. Dno średniej tortownicy i dużej blachy o wymiarach około 60 x 70 cm wyłożyć pergaminem, natłuścić. Na dno obu form wylać równomiernie ciasto. Piec 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160–170 st. C.
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale tylko ze szklanką mleka. Czekoladę stopić z łyżką wody. Masło utrzeć na gładką masę, dodając po łyżce przestudzonego budyniu i czekolady. Na koniec wlać spirytus lub wiśniówkę.
Biszkopt ułożyć na płaskim talerzu lub desce, posmarować konfiturą wiśniową. Prostokątny biszkopt posmarować kremem czekoladowym i pokroić wzdłuż na 5 pasków równej szerokości. Jeden pasek zrolować i ustawić na środku okrągłego spodu. Następnie dookoła przyklejać kolejne paski biszkoptu z masą, tak by na zewnątrz zawsze był biszkopt.
Po wypełnieniu całego spodu, wierzch i bok tortu posmarować pozostałą masą. Bok obłożyć rurkami waflowymi (należy je przyciąć do wysokości tortu), wierzch udekorować wiórkami czekolady. Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

















Komentarze

Popularne posty