Tort szachownica



Torcik kolejnej adeptki cukiernictwa - Weroniki. Jest on pracochłonny i wymaga cierpliwości, ale warto poświęcić swój czas dla efektu wow. Wygląda i smakuje wyśmienicie, zatem kto wie może Weronika i dla Was upiecze taki torcik. 



Składniki: tortownica 21 cm


Ciasto jasne:
5 jajek 
0,5 szkl cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
10 łyżek oleju
10 łyżek wody 
1,5 szkl mąki pszennej tortowej

Ciasto kakaowe:
5 jajek 
0,5 szkl cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek oleju 
10 łyżek wody 
1 szkl mąki pszennej tortowej 
2 łyżki ciemnego kakao

Poncz:
0,5 szkl wody 
2 łyżki wódki 
1 łyżka cukru

Słonecznik:
200 g słonecznika 
75 g masła 
2 łyżki mleka 
1/4 szklanki cukru pudru

Krem kawowy:
1 litr mleka 
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 
1 szklanka cukru
5 łyżek kawy rozpuszczalnej 
250 g masła 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucierać i dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa równe spody o takiej samej wysokości. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę .Wszystko ucierać i dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa równe spody o takiej samej wysokości jak spody jasne
750 ml mleka wlać do garnka. Dodać kawę i zagotować. W 250 ml mleka wymieszać cukier oraz budynie. Całość wlać do gotującego się mleka z kawą. Mieszać do zgęstnienia, ostudzić. Masło utrzeć i dodawać stopniowo zimny kawowy budyń wciąż miksując. 
Słonecznik: wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewać w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodać słonecznik-mieszać. Następnie słonecznik wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w temperaturze 200 stopni na zloty kolor. Gdy słonecznik jest zloty wyjąc go z piekarnika i ostudzić. Gdy słonecznik będzie zimny należy go połamać i pokruszyć na małe kawałeczki.
W każdym spodzie wyciąć po 3 nachodzące na siebie okręgi. Po wycięciu kół zamieniamy je miejscami naprzemiennie tak by każdy spód miał dwa kolory jasny, ciemny, jasny i środek ciemny i na odwrót. Każdy spód nasączyć ponczem i cienko smarować kremem. Gdy na dole jest spód zaczynający sie od ciemnego koloru na nim kładziemy ten zaczynający sie od jasnego. Tort smarować dookoła kremem i obtaczać boki słonecznikiem. Udekorować według upodobań. 














Komentarze

Popularne posty