Ziołowe kopytka

Kopytka, które smakują inaczej, świeżo i bardzo przyjemnie. Alternatywa dla tradycyjnych kopytek, które mogły się już przejeść. My lubimy takie eksperymenty w kuchni, lubimy coś dodać innego, co nie zawsze wydawałoby się pasuje do potrawy.

Składniki:

500 g ziemniaków
50 g mąki pszennej
2-3 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 jajo
1/2 pęczka natki pietruszki
tymianek
rozmaryn

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i delikatnie wyrobić. Formować wałki z ciasta i kroić pod ukosem niewielkie kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia. 
Poobrywać listki ziół i posiekać je drobno. Na patelni rozpuścić masło i dodać ugotowane kopytka. Chwilkę podsmażać i dodać zioła. Od razu podawać. 





Komentarze

Popularne posty