Ptysie z piankowym nadzieniem



Ciasto parzone zawdzięcza swą nazwę czynności zaparzania mąki wodą z roztopionym tłuszczem, która ma miejsce w początkowej fazie jego sporządzania. Przedstawicielem wyrobu z ciasta parzonego jest ptyś. Dziś prezentujemy wam ptysie z lekko winną pianką z białek i galaretki. W zależności od koloru i smaku galaretki możecie komponować ten deser według własnych upodobań smakowych i kolorystycznych. 


Składniki:


Ciasto:
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Masa piankowa:
4 białka
pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 opakowanie galaretki wiśniowej
1 szklanka wody (250 ml)

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).












Komentarze

Popularne posty