Herbatniki



Herbatniki do rożnych "ciast bez pieczenia" czy też zwyczajnie do pochrupania zazwyczaj kupujemy w sklepie. Od dziś koniec robimy sami, bo lepiej smakują i są bez chemii. W wykonaniu okazały się dość proste to po co przepłacać. Tylko nie umiemy powiedzieć ile poleżą bo u nas nie poleżały :). 


Składniki:


250 g mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
szczypta soli

Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm (najlepiej nie całe od razu, tylko np. podzielić ciasto na pół), podsypując delikatnie mąką. Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie.
Piec około 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zezłocenia. Upieczone ciastka odkładać na kratkę do przestudzenia.












Komentarze

Popularne posty