Szarlotta z masą budyniową



Szarlotka to ciacho, które nigdy się chyba nie nudzi, bo można je modyfikować na wiele sposobów i w zasadzie kolorów. Inny spód, inny kolor galaretki czy inaczej ułożone czy pokrojone jabłka i mamy zupełnie nowe ciastko. Tym razem spód biszkoptowy, galaretka truskawkowa i dodatkowo budyniowa masa. Pycha jak zawsze. 


Biszkopt:

6 jajek
1 łyżeczka wody
1/2 szklanki drobnego cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Masa jabłkowa:
5 dużych jabłek
1 galaretka truskawkowa

Masa budyniowa:
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru kryształu
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
125 g masła śmietankowego

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%


Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając cukier, żółtka zmieszane z wodą i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wszystko miksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodać suchą galaretkę truskawkową, wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć
W 1/2 szklance mleka wymieszać cukier, budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszaną masę i ugotować budyń. Ostudzić. W tym czasie utrzeć masło i wymieszać z przestudzonym budyniem, zmiksować
Przekładać ciasto: biszkopt, masa jabłkowa, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i polać wierzch ciasta.  









Komentarze

Popularne posty