Drożdżówki z budyniem i owocami


U nas pewnej soboty, tak tak soboty na kuchni miał miejsce drożdżówkowy zawrót głowy. Kulinarni uczący się na cukiernika przygotowali dla was moc drożdżówek, które będziemy wam co jakiś czas prezentować, by na raz wam się nie przejadły i nie znudziły. Dzisiaj słodkie bułeczki z budyniem i borówkami. sama ręka się po nie wyciąga. 

Składniki:

Ciasto:
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki soli
10 g suchych drożdży 
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka

Budyń waniliowy :
600 ml mleka
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
6 dużych żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej


drobne owoce np.borówki

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30minut. 
W tym czasie ugotować budyń: w większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml  wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu). Budyń waniliowy (przepis poniżej) przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę. We wgłębienia bułeczek wyciskać budyń. Piec w temperaturze 180 ºC przez około 17 minut. Wyjąć, w gorący budyń włożyć owoce, wystudzić na kratce.














Komentarze

Popularne posty