Pyzy z mięsem mielonym

Potrawy z ciasta ziemniaczanego bardzo lubimy sporządzać w zimie, bo dostarczają kalorii, są smaczne i grzeją w zimową zawieruchę. Mieliśmy już wariację na temat pyz z mięsem, a dzisiaj polecimy klasyką, czyli pyzami z doskonałym nadzieniem mięsnym. Pamiętajcie porządnie przyprawić farsz, bo mdłe będą. Dla nas jest to kulinarny must have każdej zimy.



Składniki:

Pyzy:
2 kg ziemniaków
1,5 szkl mąki 
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 płaskie łyżki soli

Farsz:
750 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka tartej bułki
pieprz

Połowę ziemniaków ugotować z 1 łyżką soli, ostudzić i zmiąć lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę zetrzeć na tarce o małych oczkach i dokładnie odsączyć z wody. ziemniaki połączyć ze sobą. dodać jajka, obie mąki i 1 łyżkę soli. Zagnieść ciasto. Jeśli wydaje się zbyt rzadkie można dodać odrobinę mąki.
Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą, jajkiem, przyprawami i bułką tartą. 
Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować w kulę, następnie rozpłaszczać w dłoni. Na środku układać czubatą łyżeczkę farszu i sklejać pyzy, formując w kule.
Gotować pyzy w osolonej wodzie, przez 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. 



Komentarze

Popularne posty