Drożdżowy odrywaniec z dżemem

Niby klasyczna drożdżowa bułka, a jednak nie do końca. Nasz wypiek był robiony nieco inaczej, gdyż składa się z kilkunastu kawałków, które skleiły się ze sobą podczas pieczenia. Ciekawie wygląda i fajnie się porcjuje a raczej odrywa :).



Składniki:

450 g mąki pszennej 
70 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
70 g niesolonego masła
180 ml mleka
1 duże jajko

Dodatkowo:
100 g drobno posiekanej czekolady, krem czekoladowy lub ulubiony dżem
jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody

Mąkę, cukier, drożdże oraz sól umieścić w dużej misie i wymieszać dokładnie.
Masło rozpuścić. Dodać do niego mleko oraz roztrzepane jajko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przelać mokre składniki do suchych i zagnieć mikserem z hakiem, jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką.
Z gotowego ciasta uformować kulę i włożyć ją do misy wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat delikatnie oprószony mąką, uderzyć dłonią, by je odgazować i wyrabiać jeszcze przez 2 – 3 minuty. Gdy będzie gotowe, rozwałkować je na prostokąt o wymiarach około 12 x 25cm. Posmarować dżemem, bądź posyp posiekaną czekoladą i zwinąć jak roladę.
Pokroić rulon ciasta na plastry grubości około 1,5 – 2cm i poukładać je na przemian w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc coś na kształt warkocza. Posmarować jajkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami wody, przykryć folią spożywczą i odstawić na kolejne 20 – 30 minut do napuszenia. Po tym czasie ponownie posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez około 20 – 25 minut, aż wyrośnie i ładnie się zarumieni. W razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.
Upieczone ciasto pozostawić na chwilę w formie, po czym przenieść ostrożnie na kratkę do studzenia.











Komentarze

Popularne posty