Pancakes z mąki ryżowej
Placuszki, pancakes, racuszki w różnych wersjach smakowych, kolorystycznych i o rożnych kształtach goszczą u nas bardzo często. Bo po pierwsze bardzo je lubimy, po drugie nie są skomplikowane, a po trzecie pozwalają wykorzystać resztki surowców dzięki czemu nic się nie marnuje. Dziś propozycja bezglutenowa i bez dodatku cukru, ale dzięki dodatkowi banana i syropu klonowego wcale nie wytrawna.
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 jajko
1 banan
3/4 szklanki maślanki
1/2 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju rzepakowego
W szerokiej misce połączyć wszystkie składniki i wymieszać za pomocą miksera, około 2 minut. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzana patelnię i smażyć z dwóch stron dosłownie przez 1 minutę. Przewracać placki na drugą stronę gdy tylko na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się bąbelki.
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 jajko
1 banan
3/4 szklanki maślanki
1/2 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju rzepakowego
W szerokiej misce połączyć wszystkie składniki i wymieszać za pomocą miksera, około 2 minut. Łyżką nakładać ciasto na rozgrzana patelnię i smażyć z dwóch stron dosłownie przez 1 minutę. Przewracać placki na drugą stronę gdy tylko na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się bąbelki.
Komentarze
Prześlij komentarz