Ryżowce


Ryżowe kotleciki bezmięsne, szybkie, proste, a jakże smaczne. W oryginale ser żółty był tradycyjny, my podkręciliśmy ich smak dodając wędzony ser. Koniecznie musicie spróbować. Można podawać z ulubionym dipem.


Składniki:

300 g ryżu białego
3 jajka
100 g sera żółtego wędzonego
2 łyżki śmietany 22%
1 łyżka masła
½ pęczka natki pietruszki
bułka tarta 
sól


Ryż gotować 20 minut w 3 szklankach osolonego wrzątku, odsączyć. Dodać masło, śmietanę, żółtka, ser starty na tarce o dużych oczkach oraz posiekana natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, dobrze wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. 














Komentarze

Popularne posty