Ciasto cytrynowe

Cytrynowców było już kilka na naszym blogu. Czym ten się różni od innych, a no tym, że jest ze skórką cytrynową i ma pyszną polewę cytrynową. To chyba tyle. Pyszne ciasto, proste, tanie, czego chcieć więcej... chyba tego, żeby ktoś je dla nas zrobił... macie swojego prywatnego cukiernika, który by Wam to ciasto upiekł?

Składniki:

250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 masło
250 g cukru
4 jaja
skórka otarta z jednej cytryny
1 cytryna pokrojona w cienkie plastry

Polewa:
sok z 1,5 cytryny
100 g cukru

Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem aż powstanie gładka masa. Dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Następnie na wolnych obrotach dodawać mąkę z proszkiem i skórkę cytrynową. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 45-50 minut, aż wierzch będzie miał złoty kolor.


W misce wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Ponakłuwać ciasto widelcem lub wykałaczką. Ułożyć na wierzch plasterki cytryny. Powoli wlać na wierzch polewę, tak by część wsiąkła w ciasto, ale warstwa kryształków cukru została na górze. 




Komentarze

Popularne posty