Ciasto cytrynowe
Cytrynowców było już kilka na naszym blogu. Czym ten się różni od innych, a no tym, że jest ze skórką cytrynową i ma pyszną polewę cytrynową. To chyba tyle. Pyszne ciasto, proste, tanie, czego chcieć więcej... chyba tego, żeby ktoś je dla nas zrobił... macie swojego prywatnego cukiernika, który by Wam to ciasto upiekł?
Składniki:
Składniki:
250
g mąki pszennej
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
masło
250
g cukru
4
jaja
skórka
otarta z jednej cytryny
1
cytryna pokrojona w cienkie plastry
Polewa:
sok
z 1,5 cytryny
100 g
cukru
Do miski wsypać mąkę i proszek do
pieczenia. Masło ubić z cukrem aż powstanie gładka masa. Dodawać po jednym
jajku nie przerywając miksowania. Następnie na wolnych obrotach dodawać mąkę z
proszkiem i skórkę cytrynową. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i
wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 45-50 minut, aż
wierzch będzie miał złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz