Placek cynamonowy



To jest ciasto drożdżowe, które zanim się zacznie robić to ma się mętlik w głowie. Jak to złożyć o co tu chodzi? ale jak już się wczytamy i zrobimy co trzeba i nasz placek siedzi w piecu to mówimy prościzna. A efekt naszej pracy najlepiej widać po przekrojeniu i wtedy jest wow. 



Składniki:

400 g mąki pszennej
1 op suszonych drożdży
150 ml mleka
100 g cukru
1 szczypta soli
2 jajka
50 g masła

Nadzienie:
100 g masła
100 g cukru
3 łyżeczki cynamonu

Do dekoracji:
50 g cukru pudru
1 łyżka wody
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło roztopić w rondelku. W misce wymieszać: mąkę, drożdże z mlekiem, cukier, jajka i sól.
Dodać przestudzone masło i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, a następnie rozwałkować na papierze do pieczenia, na prostokąt o krótszym boku 22 cm.
Masło na nadzienie roztopić i posmarować nim ciasto. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto pociąć wzdłuż krótszego boku na pasy i ułożyć jeden na drugim. Razem z papierem przewrócić na bok i włożyć do foremki. Wstaw do zimnego piekarnika i ustawić go na temperaturę 180 stopni. Piec około 45 minut.
Cukier puder utrzeć z wodą. Upieczone ciasto posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.















Komentarze

Popularne posty