Serowe ciasteczka


Delikatne twarogowe ciasteczka do kawy, herbaty i zjedzenia. Fajny pomysł dla niejadków nabiałowych, bo zawierają sporo twarogu. Kształty można wycinać dowolne, wedle uznania. Ciekawy pomysł na niebanalny podwieczorek.
 


Składniki:

25 dag białego sera
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 mały proszek do pieczenia
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 jajko
dodatkowo:
jajko
gruby cukier do posypania

Skręcony ser przełożyć na stolnicę dodać do niego przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier, następnie dolać śmietanę i mleko, wbić jajko i zagnieść ciasto. Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować ciasto na 1 cm grubości, szklanką wyciąć krążki z ciasta i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozkłóconym dodatkowym jajkiem i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ciastka około 20 minut oczywiście na złoty kolor. 









Komentarze

Popularne posty