Placki po chińsku Martyny

Dlaczego po chińsku? Nie wiadomo, podejrzewamy, że może parówka pochodzi z Radomia. Mniejsza o nazwę, smak się obroni. I tutaj się obronił, bo placki wyszły cudne w smaku i zapachu, wygląd też niczego sobie.
 
Składniki:

2 kg ziemniaków
2 jajka
4 łyżki maki ziemniaczanej
100 g żółtego sera
2 parówki
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia


Ziemianki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę po obróbce wstępnej również zetrzeć. Parówki pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać rozdrobnione składniki, dodać jajka i mąkę. Przyprawić. Dokładnie wszystko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor.










Komentarze

Popularne posty