Domowe bułeczki na kwarantanne

Pszenne bułki to w naszej tradycji produkt typowo śniadaniowy. Takie bułeczki sprawdza się w towarzystwie sera, wędlinki czy też dżemu dla każdego. Nie da się ich nie lubić, bo chrupią, smakują i po prostu zachwycają aroamtem, świeżo wypiekanego ciasta drożdżowego. Jednym słowem są fenomenalne.
Składniki

0,5 l ciepłej wody
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oleju
0,5 kg mąki pszennej
sezam
mak


Zmieszać wodę, drożdże, cukier i sól dodając 3 łyżki mąki. Jak rozczyn wyrośnie dodać 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto, wolniejsze jak na pierogi. Odstawić do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta i formować małe bułeczki, nacinając wierzch delikatnie jak kajzerki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub sezamem. Piec 20 min w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku.















Komentarze

Popularne posty