Zupa pieczarkowa inaczej
Składniki jak na zwyczajną zupę pieczarkową, tylko wykonanie naszej zupy trochę inne. Pieczarki bowiem tym razem nie są krojone a ścierane. Dzięki czemu tę zupę jedli nawet przeciwnicy pieczarek, bo nie musieli ich gryźć jak twierdzili ;).
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 średnie marchewki
1 duże pietruszki
kawałek selera
0,5 kg ziemniaków
1/2 cebuli
100 g śmietany
sól
pieprz
masło
Mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą do około 3/4 wysokości garnka. Zagotować i zbierać szumowiny. Mięso gotować samo około 15 minut. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Wrzucić do wywaru, który następnie lekko osolić. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, odparować na patelni a na maśle. Dodać je do zupy.
Gdy mięso będzie już miękkie wyjąć je z zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki, wrzucić je do zupy gdy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie. Razem z ziemniakami dodać pokrojoną drobno cebulę. Gdy ziemniaki w zupie będą już miękkie dodać zahartowaną śmietanę. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz