Racuszki z gruszki
Siedząc w domu podczas czasowego zawieszenia zajęć, też trochę indywidualnie tworzymy, z tego co mamy w szafce czy lodówce. Staramy się wszystko wykorzystywać do ostatniego okruszka. Tak powstały nasze racuszki z gruszki. Znikały z talerza jeszcze ciepłe, więc na prawdę były dobre. Podwieczorek uważamy za udany.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
około 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru do smaku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 gruszki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać mleko, stopniowo dodając mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Gruszki obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, nałożyć łyżkę ciasta, na ciasto plasterek gruszki i kolejną łyżkę ciasta. Smażyć z obu stron po kilka minut. Upieczone oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz