Tarta saksońska
Każda tarta jest grzechu warta, a ta saksońska wybitnie jest warta. Ciekawe w niej jest połączenie jabłek, twarogu i migdałów. Kompozycja nie do odgadnięcia, bo w pełni harmonijna. Tarty lubimy, zachęcamy i Was do ich polubienia.
Składniki:
Ciasto :
100 g cukru trzcinowego
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 g mąki
30 g mąki do podsypania ciasta
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
600 g sera twarogowego
80 g rodzynek
3 kwaśne jabłka
sok z cytryny
Migdały w syropie:
100 g migdałów
50 g cukru
50 g wody
Formę na tartę o średnicy 28 cm posmarować masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu). Połączyć masło z cukrem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę z ciastem umieścić w piekarniku i piec około 12-15 min. wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę następnie skropić sokiem z cytryny.
Jajko, żółtko i cukier ubić na puszystą masę. Dodać ser oraz rodzynki, wymieszać.
Migdały zblanszować i obrać ze skórki posiekać. Wodę zagotować z cukrem, gotować około minuty, dodać migdały i dokładnie wymieszać jeszcze chwilę gotując. Na upieczony spód wyłożyć warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.
Komentarze
Prześlij komentarz