Katarzynki Kulinarnych
Katarzynki to pierniczki o charakterystycznym kształcie chmurki, oryginalnie wypiekane w Toruniu - polskiej stolicy piernika. Istnieje wiele legend o powstaniu tych ciasteczek jedna z nich możecie przeczytać tutaj. My oczywiście oryginalnej receptury nie posiadamy, ale postanowiliśmy dla Was stworzyć Katarzynki Kulinarnych.
Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do płynnego miodu (jeśli miód jest o stałej konsystencji należy go podgrzać i lekko przestudzić) dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto (jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany), rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki.
Posmarować je z wierzchu wodą i piec około 12 - 15 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz