Pierniczki z opakowania :)
Pierniczki z opakowania?? skąd ta nazwa? Otóż przepis pochodzi z opakowania po foremkach do wykrawania pierniczków. Przepisów na pierniczki jest u nas wiele i dla odróżnienia te pozostały z taką nazwą. Ale wykonane i ozdobione są w pełni przez nas. Oczywiście landrynkowe środki to też nasz dodatek, bo my przepisy lubimy modyfikować i wypróbowywać różne warianty.
Składniki:
1/3 szklanki miodu
80 g masła
½ szkl brązowego cukru
1 jajko
2 i ¼ szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka kakao
landrynki o dowolnym kolorze
Landrynki pokruszyć, najlepiej za pomocą tłuczka do mięsa w grubym foliowym worku. Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Ciasto schłodzić przez 30 minut. Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty (najlepiej z dziurka w środku) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 5 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie w okienka w środku szybko wsypać pokruszone landrynki i piec jeszcze przez 5 minut. Zdejmować z blaszki jak ostygną.
Komentarze
Prześlij komentarz