Śledzie w oleju



Patrzymy, patrzymy a u nas najprostszych śledzików brak. A takich nam się właśnie zachciało, jak za dawnych czasów. Śledziki w oleju mogą być jako samodzielna przystawka lub mogą stanowić bazę sałatek i przystawek śledziowych. Zatem warto w okresie świątecznym (a ci co bardzo lubią to i cały rok), mieć słoiczek śledzików w oleju.



Składniki:


0,5 kg płatów śledziowych
olej
1 duża cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
świeżo zmielony pieprz
szczypta majeranku


Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na dwie godziny. Cebulę pokroić w cienkie piórka i posolić. Pozostawić na 15 minut, odcisnąć ręką i opłukać z soli. Śledzie pokroić w kawałki ok. 1 cm. Każdy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i włożyć do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu i odrobina majeranku. Zalać wszystko olejem. Odstawić na dobę do lodówki.












Komentarze

Popularne posty