Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym
Danie obiadowe w postaci pieczonych klopsików z delikatnym, aromatycznym sosem koperkowym. Do tego możecie dobrać dowolny dodatek skrobiowy i ulubioną surówkę i już jesteście perfekcyjną/nym panią/panem w kuchni.
Składniki:
Klopsiki:
750 g mielonego mięsa drobiowego
1 cebula
3 łyżki oleju
1 jajko
garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartej bułki
1/2 szklanki zimnej wody
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos koperkowy:
2 szklanki mleka
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej, posolić lekko i smażyć cały czas mieszając, aż się zeszkli. Odstaw na bok. Do mięsa dodać wodę i dokładnie wyrobić. Dodać pietruszkę, jajko, tartą bułkę, podsmażoną cebulę wraz z olejem, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Klopsiki układać w formie wysmarowanej olejem. Formę z klopsikami wstawić do gorącego piekarnika (200 stopni) i zapiekać przez 15 minut.
Przygotować sos beszamelowy: w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Smażyć przez pół minuty cały czas mieszając. Zestawić z ognia, wlać mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Postawić rondel ponownie na ogniu i doprowadzić do wrzenia, doprawić gałką, solą i pieprzem. Wymieszać, zestawić z ognia. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
Formę z kotletami wyjąć z piekarnika i zalać sosem - powinien sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości pulpetów. Wstaw ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać przez 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz