Marchwiowi peperkuch czyli kaszubski piernik
Kaszubski peperkuch to tradycyjny kaszubski piernik wypiekany w okolicy świąt Bożego Narodzenia. To ciężkie zbite ciasto, niezwykle wilgotne dzięki zawartości marchwi i niezwykle aromatyczne dzięki przyprawie korzennej, miodowi i karmelowi.
Składniki:
500 g mąki
3 szklanki startej marchwi
4 jajka
100 g masła
1 szkl cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka przyprawy korzennej
2 łyżki karmelu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na patelni stopić 1 łyżkę cukru i zagotować z łyżką wody sporządzając karmel. Masło utrzeć z cukrem następnie dodawać kolejne składniki, ucierając. Powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180⁰C, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować ulubionym lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz