Jesienny schab pieczony z koprem włoskim

Jak się komuś tradycyjne schabowe na niedzielny obiad znudziły to spieszymy z pomocą. Mamy pyszny schabik pieczony z górą pysznych warzyw no i jabłuszek. Bardzo wszystko ładnie się upiekło i smakowało. Mięso nie twarde, nie suche, ale to też zaleta naszego pieca konwekcyjnego. Skomponowaliśmy do schabu ziemniaczki opiekane i surówkę pani Eli, no po prostu trio doskonałe.



Składniki:

6 kotletów ze schabu 
3 jabłka
2 małe czerwone cebule
1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
1 cytryna
6 ząbków czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 szklanki soku jabłkowego
olej
sól
pieprz

Bulwę kopru włoskiego przekroić na pół i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka umyć, nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Cebule obrać i pokroić w grube piórka. Cytrynę ze skórką pokrój na ósemki. Czosnku obierać. Warzywa i owoce włożyć do naczynia do zapiekania. Polać dwiema łyżkami oliwy i wymieszać wszystko tak, żeby każdy kawałek pokrył się tłuszczem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
W tym czasie przygotować kotlety. Każdy posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kotlety z każdej strony, tak żeby mięso się lekko zezłociło.
W miseczce wymieszać musztardę z sokiem jabłkowym. Polać nimi kotlety na patelni i doprowadzić do wrzenia. Trzymać chwilę aż sos zacznie się redukować. Kotlety przełożyć na wierzch pieczonych warzyw i owoców. Polać sosem musztardowym i zapiekać ok. 10 minut.











Komentarze

Popularne posty