Owsiane ciasto z brzoskwiniami
Ciasto- tarta z brzoskwiniami w wersji fit. Po pierwsze z mąką orkiszową i bez masła, po drugie z płatkami owsianymi, a po trzecie pełne owoców. W oryginalnej wersji były owoce świeże i takie polecamy, ale w okresie jesienno-zimowym niestety świeżych brzoskwiń nie ma i zastąpiliśmy je tymi z puszki.
Składniki:
200 g płatków owsianych
100 g razowej mąki orkiszowej
50 g migdałów
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
80 ml mleka sojowego
100 ml oleju
400 g obranych dojrzałych owoców (mogą być z puszki)
3 łyżki cukru
Płatki i sparzone i obrane migdały, zmiksować na proszek. Do miski wsypać suche składniki, czyli zmiksowane płatki, migdały, mąkę cynamon, sodę i sól. W drugim naczyniu energicznie wymieszać jajka, mleko i olej. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto. Będzie dość klejące i miękkie. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto i uformować je dłońmi. Brzegi nieco podwyższyć, by powstał rant.
Owoce pokroić w cząstki ułożyć na cieście, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec ok. 40 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
Komentarze
Prześlij komentarz