Ciastka pomarańczowe
Ciasteczka pomarańczowe to alternatywa dla tych co kochają święta ale nie bardzo przepadają za tradycyjnymi pierniczkami. Trudno uwierzyć, ale tak się zdarza. Pachną również bardzo świątecznie i można im nadać świąteczne kształty. Podobne jak pierniczki można je użyć również do ozdoby choinki.
Składniki:
135 g miękkiego masła
135 g cukru
3 żółtka
155 g mąki pszennej tortowej (+ ok. ½ szklanki do podsypania)
115 g mąki kukurydzianej
3 łyżki soku pomarańczowego
skórka otarta z jednej średniej pomarańczy
Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą jasną masę. Miksując dodawać po jednym żółtku, następnie sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie zmiksować.
Do masy wsypać przesiane mąki i dokładnie, ale krótko zmiksować . Powstałe ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na trzy części, każdą delikatnie oprószyć mąką, rozwałkować i za pomocą foremek wycinać ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-9 min w temperaturze 175 stopni, do delikatnego zrumienienia brzegów.
Ciastka ostudzić na kratce, po całkowitym wystudzeniu można je polukrować, posypać cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą lub zostawić bez niczego.
Komentarze
Prześlij komentarz