Sałatka śledziowa z burakami
Nasza kolejna propozycja na świąteczną sałatkę śledziową, tym razem jak niektórzy mówią w paseczki. Śledzik wymieszany z ziemniakami, jabłuszkiem, ogórkiem i odrobiną śmietany czy majonezu przeplatany warstwą gotowanych buraczków zrobi furorę na niejednym wigilijnym stole.
Składniki:
4 średniej wielkości płaty śledziowe solone
4 średniej wielkości buraki
3 ziemniaki
2 małe jabłka
2 cebule szalotki
2 ogórki kiszone
3 łyżki śmietany
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
koperek
łyżka oleju
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować buraki. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać połowę pokrojonej w kostkę szalotki. Dodać łyżkę oleju, posolić, dodać pieprz i posłodzić do smaku. Doprawić sokiem z cytryny. Zamieszać i odstawić.
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, podobnie jabłko (obrane) i ogórki kiszone.
Śledzie należy pokroić je w cienkie paseczki. Pozostałą szalotkę, jabłko, ziemniaki, ogórki, i śledzie zamieszać, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać. Na półmisku układać raz czerwoną, raz białą warstwę.
Komentarze
Prześlij komentarz