Ciasteczka maślane z kakao
Świąteczne ciasteczka, jakich jeszcze u nas nie było. Bardzo maślany smak no i zapach powoduje, że kupki smakowe szaleją i wołają: jeszcze, jeszcze...Przed świętami można je zrobić trochę wcześniej.. tylko czy dotrwają do świąt.. oto jest pytanie.
Składniki :
220 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
100 g zimnego masła
2 białka
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki kakao
60 g migdałów lub włoskich orzechów
Mąkę, cukier, zimne masło pokrojone w kostkę, białka oraz skórkę z cytryny zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i ugniatać do połączenia koloru ciasta na jednolicie brązowy.
Każdą z części osobno zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny lub nieco więcej. Każdą część ciasta rozwałkować na spożywczej folii lub arkuszu papieru do pieczenia na grubość ok. 2 mm. Pociąć ciasto w paski szerokości 4-5 cm.
Paski układać na siebie naprzemiennie biały – kakaowy tworząc sześcian. Między paskami układać orzechy lub migdały. Powstałą bryłę zawinąć w folię spożywczą i leciutko przewałkować z góry i po bokach, by paski miały możliwość się skleić ze sobą i by ciasto stało się bardziej foremne. Można tez przed ułożeniem warstw delikatnie posmarować je białkiem.
Odwinąć ciasto z folii. Bardzo ostrym nożem pokroić sześcian z węższej strony na plastry grubości mniej niż 1 cm. Od razu układać na blaszce i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 12 minut.
Całkowicie ostudzone można przechowywać w zakręcanym słoju lub blaszanej puszce.
Komentarze
Prześlij komentarz