Kurczak w warzywach z kaszą jęczmienną
Nasze danie to odmiana risotto czy kaszotto tylko tym razem z kaszą jęczmienną, która traktowana jest trochę po macoszemu. A warto jeść kaszę jęczmienna bo zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zatem na nerwowość wskazana kasza :).
2 filety z kurczaka
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
2 szklanki bulionu
1 duża papryka czerwona
100 g kaszy jęczmiennej
1 pęczek koperku
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
pieprz
sól
Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić na nagrzaną patelnię i wlać odrobinę wody aby mięso nie przywarło do niej. Cebulę pokroić w ćwiartki a potem w piórka. Dodać do kurczaka. Marchew, pietruszkę i por pokroić w cienkie talarki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie te warzywa również wrzucić na patelnię. Do warzyw wsypać suchą kaszę jęczmienną i wszystko zalać bulionem. Wymieszać i dusić pod przykryciem często mieszając przez ok 20 minut. Dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i posiekany koperek. Przyprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Potrawa będzie gotowa jak kasza będzie już odpowiednio miękka a warzywa al dente.
Uwielbiam kaszę jęczmienna!
OdpowiedzUsuńI każdy na nia pomysł witam z przyjemnościa...
:)
My też powoli nabieramy przekonania do tej kaszy, więc wkrótce nowe przepisy. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń