Ciasto z jabłkami i żurawiną
Ciastko na szybko i równie szybko znika. Jest to wypiek z serii czyścimy półki i lodówkę, ale jak już wiemy z doświadczenia takie rzeczy wychodzą najlepsze. Nasze ciacho przetrwało zaledwie chwilkę i po zrobieniu ostatniego zdjęcia dosłownie po chwili zostały same okruszki.
Składniki:
230 g mąki
100 g cukru
3 jajka
100 ml oleju
100 ml jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 małe jabłko
2 garści żurawiny
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Jaja ubić z cukrem aż będą białe i puszyste. Stopniowo wlewać olej z jogurtem cały czas mieszając. Przesiać mąkę z proszkiem do jajek, wymieszać i dodać starte jabłko i żurawinę. Wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypać cukrem lub polać lukrem.
Bardzo, ale bardzo lubię takie wypieki.
OdpowiedzUsuńTroszkę tego, resztka tamtego, lodówka wyczyszczona i coś pysznego...
:)
proste a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuń