Jaglany pudding z jabłkami
Przywoływana przez nas już nie raz - kasza jaglana w nieco innej wersji a mianowicie jako deser z dodatkiem jabłek. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula. Ma właściwości antywirusowe oraz działa zasadotwórczo, a jej składniki mają zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Zatem zajadajcie nasz deser do woli wyjdzie Wam to tylko na zdrowie.
Składniki:
180 g kaszy jaglanej
2 jabłka
2 szkl mleka
1 szkl wody
50 ml wody mineralnej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
½ łyżeczki cynamonu
sól
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Włożyć do rondelka, dodać miód, masło, cynamon oraz wodę mineralną. Wymieszać i dusić pod przykryciem 10 min.
Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem, następnie dodać kaszę jaglaną oraz mleko. Mieszać i gotować na małym ogniu do lekkiego rozgotowania kaszy. Zdjąć z ognia i zblendować na jednolitą masę.
Pudding z kaszy przełożyć do salaterek. Na wierzchu ułożyć jabłka z cynamonem. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz